EFT Hesaba Ne Zaman Geçer

Son zamanlarda bankacılık alanında en sık kullanılan işlemlerden birisi EFT olmaktadır. EFT, bir bankadaki hesapta yer alan parayı başka bir bankadaki hesaba gönderme işlemidir. Bu işlem sayesinde değişik bankalar arasında para transferi gerçekleştirilmiş olur. Havalede değişik olarak EFT işlemi için belirlenmiş gün ve saatler bulunmaktadır. Bu yüzden pek çok kimse EFT ne vakit hesaba geçer diye merak etmektedir. Zira az önce de belirttiğimiz gibi EFT işlemi havale işleminden farklıdır ve onun kadar esnek değildir. EFT sisteminde en kaba tabiri ile mesai saatleri içerisinde olunması gerekir diyebiliriz. Başka bir deyişle resmi tatil olmayan ve hafta içi olan her günde eft yapılabilir.

Ancak bu sefer de eft saatleri kavramı ortaya çıkmaktadır. Eft saatleri bankadan bankaya değişmekle beraber genel olarak saat 09:00 ile 17:00 arasında yapılabilmektedir. Peki, bu saatler içerisinde yapılan EFT ne vakit hesaba geçer? Evvela eft işleminin gerçekleşmesi için her iki bankanın da eft saatinde olması gerekir. Şayet her iki banka da eft saatleri içerisinde ise vasati 5 dakika içerisinde gönderilen para karşı hesaba geçecektir. Bazen gerek bankadaki yoğunluklar gerekse teknik aksaklıklar hasebiyle eft işleminin gerçekleştirilebilmesi için yarım saat kadar müddet geçebilmektedir. Teorik olarak yarım saatten daha uzun sürmesi de olasıdır. Hafta içi mesai saatlerinde yapılan eft işlemi için yukarıdaki kurallar geçerlidir. Hafta nihayetinde veya resmi tatillerde yapılan EFT işlemi ise bir sonraki ilk resmi iş gününde EFT saatleri içerisinde gerçekleşecektir.

Şayet bankaların yarım gün çalıştığı bir zamanda ve saat 11:00’dan önce eft yapılmış ise ve aynı gün içerisinde para karşı hesaba geçecektir. Yeniden aynı şekilde 11:00’dan sonra yapılmış ise bir sonraki ilk resmi iş gününe sarkacaktır.

Yorum bırakın