Kredi Vadeleri Uzayacak mı?

Kredi çekerken dikkatli olunması gereken en önemli husus faiz oranlarından çok kredinin vadesi ne kadar olduğudur. Kredinin vadesi uzun olursa taksitler de küçülmekte ve ödeme de kolaylık oluşmaktadır. Kredi vadelerinin uzayacağı son dönemlerde ekonomi haberlerinde sıkça gördüğümüz bir konudur. Hatırlanacağı üzere 2014 yılında ihtiyaç kredilerinde vadeler en fazla otuz altı ay olabiliyordu. Kredi vadelerinin otuz altı ay olması tüketicileri bir hayli zor duruma sokmuştur. Kredi vadelerinin düşürülmesi uzun vadede avantaj gibi görünse de birçok tüketiciyi olumsuz olarak etkilemiştir. Uzun vade ödeme imkânıyla alınan kredi kısa zamanda harcandığı zaman geriye tüketici için sadece borçlarla boğuşmak kalmaktadır.

2016 yılının son dönemlerinde bu konuda yapılan düzenleme ile vade sayısı kırk sekize yükseltilmiştir. Ancak bunun getirilerine bakıldığında faydadan çok tüketici için zararlı olduğu gözlenmektedir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu bir kararla tüketicilerin fazla borçlanmasını engellemek için ve borç yükünün artması gerekçesi ile vadelerde bir takım tasarruflara gitmiştir. 2017 yılında bu konu hakkında henüz net bir bilgi verilmemiştir. Ancak kredi vadelerinin piyasaların canlanması için uzayacağını söylemek mümkün. Bireysel borçlanma oranlarının da bu şekilde haliyle artacağı ortada. Bu da maalesef ekonominin kısır bir döngü içerisine girdiğini göstermektedir. Bu durumda uzun vadeli kredi çekecek tüketicilerin daha dikkatli davranması gerekmektedir. Bu konuda Ziraat Bankası yaptığı açıklamada KOBİ ve esnaflara kullandırılan kredilerin vadesinde ek masraf ve faiz yükü olmayacağını bildirdi. Ayrıca taksit sayısının da kırk sekiz aya kadar uzatılacağını açıkladı.

Taşıt kredilerinde durum nasıl olacaktır?

Söz konusu kredi kartlarında da bir takım sıkıntılar göze çarpmaktadır. Önceden yetmiş iki aya kadar uzayan vadeler getirilen düzenleme sonucunda kırk sekiz aya düşmüştür.  Bu alanda bir vade uzaması söz konusu olacak ise tahmin edilen vade altmış ay kadardır.

Kredi kartlarının taksit sınırlaması kalkacak mı?

Kredi kartlarına olan taksit sınırlamalarının da tamamen kaldırılması ya da uzatılması da gündeme gelmiş; ancak bu konu hakkında kamuoyuna verilen net bir bilgi bulunmamaktadır.

1 thoughts on “Kredi Vadeleri Uzayacak mı?

Yorum bırakın